sobota 21. prosince 2019

Pár slov o zvířátkách

Protože už přišla zima, chtěla bych vám všem připomenout pár důležitých věcí, které se týkají našich zvířecích kamarádů.

🐾 Pečivo do zvířecích bříšek nepatří! Mnozí z nás se vypravují do přírody, nakrmit vodní ptáky nebo lesní zvěř a přilepšit jim během zimy. Málokdo si ale uvědomuje, že pečivo je pro tato zvířata nevhodné, ba i život ohrožující. Ptáci si jím sice zaplácnou žaludek, potom už však nemají potřebu hledat svou přirozenou potravu s potřebnými živinami. A lesní zvěř na tom není o moc lépe, v mnohých případech za tuto neznalost platí i životy. Prosím, noste zvířátkům zeleninu, nakrouhané zelí, hrášek, seno, zob pro ptáky... Cokoliv, jen ne pečivo. A už rozhodně v tom nehledejte možnost, jak se zbavit starého vánočního cukroví! Nejhůř na tom jsou rybníky, ve kterých začnou naše nechtěné pokrmy plesnivět a ohrožovat tak nejen ptáky, ale i ryby a další obyvatele vodních ekosystémů.

🐾 Chodíte na procházky kolem ohrady s koňmi, ovcemi a dalšími zvířátky? A chcete jim udělat radost? Můžete, ale rozhodně ne bez svolení jejich majitele! Ani tady vás dobrá vůle neomlouvá. Prosím, než přinesete koníčkům a ovečkám něco dobrého na zub, domluvte se nejdříve s jejich vlastníky. I takováto nedbalost může ohrozit životy. Nejen že koním po pečivu chromnou klouby, nevhodná strava jim může přivodit i vážnou koliku.

🐾 Procházky lesem jsou pro většinu z nás nepopsatelný relax. Ti z nás, kteří se vypraví do lesa s pejskem, by se však měli být na pozoru. Pes je šelma, která v sobě i přes všechny generace a šlechtění nedokáže zapřít své lovecké pudy. Proto, prosím, mějte své čtyřnohé miláčky na vodítku. Můžete je vycvičit sebelépe, a ani tak nedokážete zaručit, že zůstanou poslušně stát na místě, zatímco se o několik desítek metrů od vás bude pást lesní zvěř.

🐾 Zima je období, kdy si ježci hledají různá útulná místečka a úkryty. Kůlny a dvorky plné listí pro ně bývají ideální - proto buďte ostražití, když budete například manipulovat s poleny, zahradním náčiním a dalšími předměty, které by mohly nepozorností ježečkům ublížit.
Jo a taková malá poznámka pod čarou: počítejte s tím, že kde je ježek, tam skoro určitě jsou i blechy. Vytvářejte pelíšky pro ježky pouze tam, kde se dokážete blech snadno zbavit. Není moc ideální, když jdete pověsit prádlo, a přinesete si ze dvora ponožky plné drobných skákavých hematofágů.

🐾 Ježci nejsou jediní tvorové, kteří se snaží uniknout zimě. I myši, lasičky, kuny a kočky vyhledávají teplá místa. Jedním z takových míst se bohužel může stát i zahřátý motor auta. Prosím, než nastartujete svůj automobil, zkontrolujte, zda jej po předešlém používání nepřišli navštívit tito malí chlupáčci.

🐾 Odjet o Vánocích na chalupu, daleko od města a ruchu, to jsou vysněné prázdniny kde koho. Mějte však na paměti, že po teplé a suché chalupě netouží jen lidé. Občas se může stát, že se vám do chalupy zatoulá cizí kočka. Než se rozhodnete opustit své "prázdninové sídlo", ujistěte se, že se v něm neukrývá žádný nechtěný nájemník a že po odjezdu neuvězníte v domě žádné zvíře, které by se pak nemohlo dostat ven.

🐾 U nás v České republice je velmi oblíbená tradice zakoupení kapra, uchování jej na pár dní ve vaně, a jeho následné vypuštění zpět do přírody. Dělají to především rodiny s malými dětmi. Co ale už netuší, je fakt, že takovýto čin neznamená pro kapra svobodu, nýbrž jistou smrt. Ryba totiž na této strastiplné pouti zažije hned několik teplotních šoků - přesouvá se z kádi do igelitky, potom do vany, opět do igelitky a nakonec do řeky či rybníka. Tento teplotní šok bývá pro rybu zpravidla smrtelný. Pokud se tedy nechcete dopustit takovéhoto týrání zvířat, radši kaprovi dopřejte rychlou a bezbolestnou smrt s jeho následným pozřením u štědrovečerní večeře, nebo jej radši vůbec nekupujte.

🐾 A nakonec bod, který by teď před Vánoci měli mít všichni na paměti: zvířata pod vánoční stromeček nepatří. Každý chceme naše blízké obdarovat něčím speciálním a překvapit je, darování zvířete by však mezi taková překvapení patřit nemělo. Než adoptujete nebo koupíte jakéhokoliv mazlíka, ať už psa, kočku, králíka nebo papouška, pohovořte o tom s osobou, které chcete zvířátko pořídit. Domácí mazlíček není jako svetr, co si jednou vezmete na sebe a pak ho už nikdy nevytáhnete ze skříně, nebo soška Buddhovy hlavy, kterou si vystavíte na poličku, a o rok později ji v záchvatu rozhořčení prodáte na Bazoši. Vlastnit zvíře vyžaduje zodpovědnost, trpělivost, dostatečné finanční prostředky a prostory. Po svátcích končí mnoho chlupatých dárečků v útulcích, v horších případech i na ulicích. Nedovolte, aby k něčemu takovému došlo i ve vaší rodině.

🐾 Můžete mít buď kočku, nebo skleněné ozdoby na stromek. Obojí najednou vlastnit nelze.

Žádné komentáře:

Okomentovat