pátek 23. února 2018

Krystalový překladač

Vzhledem k tomu, že do Lunarie přicházejí noví a noví lidé, jsou vesnice jedním velkým miš mašem jazyků. Filius a Natique si již dříve uvědomili, že tato jazyková rozmanitost činí obyvatelům problémy, a tak přišli s novou myšlenkou. Každou vesnici obdarovali speciálními krystaly.

Tyto krystaly fungují na principu přenosu energie. Pakliže koncept myšlenek pochopíme jako formu energie, můžeme s ní dál pracovat podle podobných fyzikálních zákonů, jako máme tady na Zemi. Energie se může vyskytovat v mnoha podobách - tepelná energie, kinetická energie, energie z konající práce, vnitřní energie těles aj. Energie se může přeměňovat z jedné formy na druhou. A přesně toho tento krystal využívá - snímá myšlenky, na které se mluvící člověk soustředí, přemění je na energii a tu předá naslouchajícímu člověkovi zpět ve formě myšlenek. A protože každý přemýšlí ve svém vlastním rodném jazyce, ony myšlenky se přeloží do rodného jazyka posluchače, aby jim rozuměl. Pokud byste jakožto Češi přišli do Lunarie a mluvili tam na Maďara, slyšel by vás mluvit v maďarštině a vy jeho v češtině.

Samozřejmě tento krystal nepřekládá všechny myšlenky (kdyby ano, asi by se všichni v Lunarii zbláznili). Pouze ty nejsilnější, u kterých se člověk soustředí i na pohyb ústy a jazyku, artikulaci, zkrátka a dobře fyzický pohyb těla, který je k mluvení zapotřebí. V momentě, kdy mluvíte, energie v mozku druhé osoby lehce ruší její smysly a upravuje informace, které přijímá prostřednictvím sluchu. Uslyší tak váš hlas i jeho tón, ale ne přesná slova, která vyslovujete.

Abyste byli schopni říci slovo, které nechcete přeložit a zachovat ho ve vašem jazyce i pro uši jiných osob, musíte se na něj koncentrovat pouze jako na výraz (i s výslovností), ne na jeho význam. Chce to více soustředění než u normální mluvy, u které je přeci jen její význam to podstatné. Tímto způsobem se můžete v Lunarii například učit jiné jazyky (nebo naopak někoho učit ten svůj). Také je to velmi důležité pro jména, neboť většina jmen má svůj význam. Myslím si, že každý z nás by upřednostil, kdyby na něj Lunariané volali "Filipe", a ne "milovníku koní".

I přesto se jazyky v Lunarii neustále vyvíjí a jdou svou vlastní cestou. Platí to především pro latinu, kterou sem přivlekli učenci ze Země. Předává se tu ale tak dlouho, že se lehce liší od té naší pozemské. Vhodným příkladem je zde například jméno Tenebros. Korektní verze slova v naší latině je " tenebris", avšak v Lunarii je správně i jméno tohoto krutovládce.

Pakliže si kladete otázku, zda byste se tímto způsobem mohli domluvit i se zvířaty, je mi líto, ale s nimi to nefunguje. Nemohou pro tyto účely vyvinout tak silnou "myšlenkovou energii", která je zapotřebí pro aktivaci krystalu. Ale kdoví, třeba je to jen jednosměrné. Třeba na svého psa štěkáte a ani o tom nevíte.

Stejně tak se tento vychytralý překladač nevztahuje ani na knihy, které požadovanou energii postrádají úplně. Díky nim tedy v Lunarii zůstává ona rozmanitost jazyků, která je tak unikátní.

Ale co děti? Ferus, jak se učí mluvit děti? Nebojte se, vývoj dětí probíhá stejně jako u nás, protože v útlém věku není jejich mozek schopný tuto energii přijímat. Děti vidí a slyší pouze čistou pravdu. Až v pozdějším věku se naučí přijímat i "lži".

Tyto krystaly jsou umístěné pouze ve vesnicích a každý dokáže překládat pouze v určitém radiusu. Pokud se vzdálíte o něco více, krystal na vás již nebude mít vliv. Takže až se půjdete projít do lesa a někdo na vás začne křičet německy, i přes nával paniky se snažte zachovat klid. Spíše než od mírumilovného Němce vám hrozí nebezpečí od divokých vlků a saev.

Žádné komentáře:

Okomentovat